De 15 beste kerstfilms

Het is bijna kerst, wat betekent dat we weer tot onze oren in de kerstfilms zitten. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen met een lijst van onze favoriete kerstfilms. Uiteraard is deze lijst enorm subjectief, maar vooral bedoeld om wellicht nog wat filmtips te geven voor de mensen die nog liever van een brug springen dan zich nog één keer door Home Alone, The Grinch of Love Actually te moeten worstelen. (De laatste kan ik me uiteraard niet voorstellen.)

15. The Holiday Calender

Deze kerstfilm kwam pas dit jaar uit, maar vertelt een mooi familieverhaal over cadeaus uit zowel het heden als het verleden, met een knipoog naar de toekomst. En het zit propvol kerstcadeaus. Dat is natuurlijk het belangrijkste.
Plot: Abby Sutton is een talentvolle fotograaf, maar het lukt haar nog niet echt om een naam voor zichzelf te maken. Voorafgaand aan kerst krijgt ze van haar opa een antieke adventskalender, die van haar oma is geweest, en op magische wijze de toekomst blijkt te kunnen voorspellen.
Cast: Kat Graham, Quincy Brown, Ethan Peck, Ron Cephas Jones
Kerststerren: 3/5

14. Scrooged

Deze kerstklassieker, gebaseerd op het boek A Christmas Carol van Charles Dickens, heeft zo’n klassieke boodschap dat kerst elk hart kan verwarmen als de juiste les eraan vooraf gaat, dat hij niet kan ontbreken aan dit lijstje.
Plot: Frank Cross, een cynische en egoïstische televisieproducent wordt op kerstavond bezocht door drie geesten (verleden, heden en toekomst), die hem proberen te helpen zijn kerstgevoel terug te krijgen.
Cast: Bill Murray, Karen Allen, John Forsythe, Carol Kane
Kerststerren: 3,5/5

13. The Nightmare Before Christmas

Deze magische film brengt Halloween en kerstmis samen en dat zorgt voor een fantastische reden om hem gewoon twee keer per jaar te kijken.
Plot: Jack Skellington, de koning van Halloween Town ontdekt per ongeluk een portaal naar Christmas Town, maar zijn poging om kerstmis naar Halloween Town te brengen verloopt niet bepaald vlekkeloos.
Cast: Chris Saradon, Danny Elfman, Catherine O’Hara, William Hickey
Kerststerren: 3,5/5

12. Elf

Eén van de bekendste, maar zeker ook vrolijkste kerstfilms allertijden kan natuurlijk niet achterblijven in deze lijst.
Plot: Als Buddy als baby per ongeluk op de Noordpool terecht komt, wordt hij opgevoed door de elven. Als hij erachter komt dat hij eigenlijk geadopteerd is en dat zijn echte vader op de ‘naughty’ lijst staat, maakt hij het zijn missie om hem in New York te vinden en terug op het goede pad te brengen.
Cast: Will Ferrell, James Caan, Zooey Deschanel, Mary Steenburgen
Kerststerren: 3,5/5

11. Sleepless in Seattle

Meg Ryan. Tom Hanks. Een zoon die zijn vader weer gelukkig wil zien. En een radioshow. Must I say more?
Plot: De zoon van een recentelijke weduwnaar belt een radioprogramma om een nieuwe partner voor zijn vader te vinden. En de juiste oren luisteren.
Cast: Meg Ryan, Tom Hanks, Ross Malinger, Rita Wilson
Kerststerren: 4/5

10. Serendipity

Eén van de meest walgelijk romantische films allertijden. En ik herhaal, het speelt zich in kersttijd af, dus het is een kerstfilm.
Plot: Jonathan en Sara ontmoeten elkaar per ongeluk, maar blijven elkaar daarna telkens tegenkomen. Omdat ze allebei een relatie hebben, gebeurt er niets, maar besluiten ze het aan het lot over te laten. En het lot heeft plannen met ze.
Cast: John Cusack, Kate Beckinsale, Jeremy Piven, Bridget Moynahan
Kerststerren: 4/5

9. The Preacher’s Wife

Deze film uit 1996 is relatief onbekend als kerstfilm, maar desniettemin een klassieker, zeker aangezien op de soundtrack niemand minder dan Whitney Houston te horen is.
Plot: Een predikant begint aan zichzelf te twijfelen en wordt bezocht door een engel. Deze engel heeft eigenlijk de taak om de predikant door zijn midlifecrisis heen te helpen en dichter bij zijn familie te brengen, maar hij wordt afgeleid door de predikant’s vrouw.
Cast: Whitney Houston, Denzel Washington, Courtney B. Vance, Loretta Devine
Kerststerren: 4/5

8. Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Goed, deze film speelt zich de grootste deel van de tijd niet in de kersttijd af, maar de scènes die wel met de kerst plaatsvinden maken dat dubbel en dwars goed.
Plot: Harry is elf jaar als hij te horen krijgt dat hij een tovenaar is en geaccepteerd wordt tot een opleiding op de toverschool Zweinstein. Maar dat hij een tovenaar is, is niet het enige bijzondere aan Harry en daar komt hij snel achter.
Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Tom Felton
Kerststerren: 4/5

7. Home Alone

Je dacht toch niet dat ik Kevin zou vergeten? Je kunt geen lijstje kerstfilms maken zonder Home Alone toe te voegen. Dat kan gewoon niet.
Plot: In het hectische vertrek voor een familiereis in de kersttijd, wordt Kevin McAllister per ongeluk thuis vergeten. Na wat paniek in eerste instantie, weet hij al snel het beste te maken van het feit dat hij het rijk voor zichzelf alleen heeft. Zelf wanneer er een stel inbrekers op komen dagen om de tent leeg te roven.
Cast: Macaulay Culkin, Daniel Stern, Joe Pesci, Catherine O’Hara
Kerststerren: 4/5

6. Gremlins

Misschien niet de eerste film waar je aan denkt bij kerstfilms, maar Gremlins is en blijft een legendarische film. En als je dan toch met je groepje kleine etters een dorp moet vernietigen, dan kun je het net zo goed op kerstavond doen.
Plot: Billy Peltzer krijgt voor kerst een heel bijzonder cadeau: een mogwai. Er zijn echter drie regels aan het hebben van een mogwai: ze mogen niet in het felle licht, ze mogen niet nat worden en ze mogen nooit voedsel krijgen na middernacht. Want dan krijg je.. Gremlins.
Cast: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Corey Feldman
Kerststerren: 4/5

5. Arthur Christmas

Een film die eindelijk uitlegt hoe de kerstman al die pakketjes bij iedereen kan bezorgen? Ja, graag. Een hartverwarmend avontuur met zijn lieve, maar klunzige zoon? Ja, graager.
Plot: Op kerstavond staat een leger van honderden zwaargetrainde kerstelven klaar om alle cadeautjes te bezorgen in de grootste missie van het jaar. Er blijft echter één cadeautje per ongeluk achter. Arthur, de kerstman’s zoon, neemt de taak op zich om dat laatste cadeautje toch nog te bezorgen.
Cast: James McAvoy, Hugh Laurie, Bill Nighly, Jim Broadbent
Kerststerren: 4,5/5

4. While You Were Sleeping

Ja, dit is een kerstfilm. Er speelt zich toch af in de kersttijd? Dat is de enige vereiste voor een kerstfilm. Als er een kerstboom inzit, is het een kerstfilm. Anders moet je je film maar in de zomer laten afspelen. (Die Hard is ook een kerstfilm. Hij staat niet in de lijst, maar het is een kerstfilm.) En daarnaast heeft deze film ook alles dat elke andere kerstfilm heeft. Liefde, humor, familie. En dus een kerstboom.
Plot: De eenzame Lucy is verliefd op dagelijkse reiziger Peter Gallaghan, ondanks dat de twee elkaar nog nooit hebben ontmoet. Als ze op een dag zijn leven red en hij in een coma raakt, hoort een zuster haar zeggen dat ze ‘met hem ging trouwen’ en vertelt zijn familie dat Lucy Peter’s verloofde is. Al snel raakt Lucy verward in een web van leugens waar ze niet meer uitkomt.
Cast: Sandra Bullock, Bill Pullman, Peter Gallagher, Peter Boyle
Kerststerren: 4,5/5

3. It’s A Wonderful Life

Deze film uit 1946 is misschien wel één van de mooiste films ooit gemaakt, en niet alleen in de kersttijd. Behalve klassieke kerstelementen, is het ook gewoon een bericht van hoop voor iedereen wellicht wat minder goed in hun vel zit in deze drukke en vaak confronterende tijd. De impact die één mens kan hebben op de levens van iedereen om hem heen.
Plot: De wanhopige George Bailey staat op het punt om een einde aan zijn leven te maken, wanneer zijn beschermengel daar een stokje voor steekt en hem laat zien hoe de levens om hem heen anders zouden zijn als hij er niet was geweest.
Cast: James Stewart, Donna Reed, Karolyn Grimes, Lionel Barrymore
Kerststerren: 5/5

2. The Holiday

Niet zozeer een ‘klassieke’ kerstfilm, maar wel een hele leuke. Sowieso is er natuurlijk weinig dat mis kan gaan als je Kate Winslet en Cameron Diaz in dezelfde film zet. Voeg nog wat liefde, humor en kerst toe en je hebt een droomfilm.
Plot: Iris en Amanda hebben het even helemaal gehad met hun eigen levens en dringend behoefte aan een verandering in omgeving. Ze besluiten gedurende de kerstperiode van huis te ruilen, wat een hele bijzondere kerst oplevert.
Cast: Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law, Jack Black
Kerststerren: 5/5

1. Love Actually

Wat mij betreft de beste kerstfilm aller tijden. Het heeft alles wat een goede kerstfilm moet hebben. Familie, liefde, humor, een vrolijk einde en Hugh Grant. Oké, het laatste is geen vereiste, maar het kan ook nooit kwaad. En nog eens met een gigantische sterrencast.
Plot: In Love Actually overlappen de verhalen van acht verschillende koppels door de kersttijd op een hele bijzondere manier.
Cast: Hugh Grant, Emma Thompson, Alan Rickman, Colin Firth, Liam Neeson, Kiera Knightley, Andrew Lincoln, Bill Nighy, Martin Freeman en meer
Kerststerren: 5/5

En wat vinden jullie? Welke film in de lijst hoort daar absoluut thuis? En welke had eruit of erbij gemoeten? Laat het weten in de reacties!

Beeld: Hollywood Pictures

One Reply to “De 15 beste kerstfilms”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *