Mortal Engines’ flop kan Universal Pictures 100 miljoen verlies opleveren

Er waren hoge verwachtingen van Peter Jackson’s Mortal Engines en dat was wellicht ook wel deel van het probleem. Het valt echter niet te ontkennen dat de film enorm geflopt is in hun openingsweekend en dat kan filmstudio Universal Pictures weleens een enorm verlies opleveren.

Mortal Engines heeft in haar opening weekend ‘slechts’ 42.3 miljoen dollar opgeleverd. Dat lijkt ons misschien niet slecht, maar gezien het productiebudget van de film kan dit, op basis van berekeningen van Deadline, de film’s studio Universal Pictures een verlies van tussen de 105 en 150 miljoen dollar opleveren. Dit ook voor een deel omdat geschat wordt de film haar oorspronkelijke 110 miljoen productiebudget zwaar heeft overstreden. En hier komen dan nog alle kosten die na productie zijn gemaakt, zoals marketing, bovenop. En als de film zo door gaat, heeft het geluk als het 120 miljoen heeft opgeleverd voor het de bioscopen verlaat.

Dan rest ook de vraag, hoe kan de film zo geflopt zijn? De film zag er op het eerste oog namelijk goed uit. Het kan een hoop te maken hebben met de verwachtingen. Het grote productiebudget zorgden voor indrukwekkende eerste beelden van weer leidde tot hoge verwachtingen. Vooral als je een regisseur als Peter Jackson eraan verbindt, die natuurlijk wereldwijd bekend is voor zijn werk aan de Lord of de Rings series. De Mortal Engines werden ook gezien als de ‘nieuwe Lord of the Rings’, wat dus verwachtingen werft die bijna niet te evenaren zijn.

Ook de keuze om de Mortal Engines boekserie te gebruiken voor de nieuwe grote filmreeks. De boeken zijn namelijk niet enorm bekend, ik had er bijvoorbeeld nog nooit van gehoord. Daarnaast is Mortal Engines, geschreven door Philip Reeve, uitgekomen in 2001, wat ervoor zorgt dat er een enorm gat zit tussen boek en film. Hierdoor zijn er weinig bestaande, actieve fans om de film van de grond te krijgen. De studio lijkt geprobeerd hebben dit gat op te vullen met Peter Jackson en een enorme marketingcampagne, maar dit heeft alleen maar meer kosten opgeleverd. Het is te hopen dat er nog wat meer aanloop komt, anders gaat Universal Pictures geen leuke kerst tegemoet.

Beeld: Universal Pictures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *