Plagiaatzaak tegen Stranger Things bedenkers laten vallen

De rechtszaak die was aangespannen tegen de Duffer broers is laten vallen. De zaak stelde dat de broers plagiaat hadden gepleegd bij het bedenker van de populaire Netflix serie Stranger Things, maar inmiddels is duidelijk dat dit niet het geval is geweest.

Filmmaker Charlie Kessler spande vorig jaar een rechtszaak aan tegen Matt en Ross Duffer, omdat hij vond dat zij zijn idee hadden gestolen en gebruikt bij de creatie van Stranger Things. Het idee zou zijn gestolen van een korte film die hij had gemaakt in 2011, genaamd Montauk – een naam die de broers hadden gebruikt als werktitel voor Stranger Things-, een project dat hij ook nog eens aan de broers had gepitcht in 2014. Met de rechtszaak had hij de broers willen stoppen zijn ideeën te gebruiken en eiste hij een compensatie voor de verloren inkomsten. De broers hadden als bewijs van hun onschuld wel e-mails die zouden bewijzen dat de ideeën voor Stranger Things al bestonden voor de pitch en zelfs voor de korte film, aangezien sommige mails al teruggingen tot 2010. Een rechter in Los Angeles vond dit echter niet genoeg en besloot dat de zaak toch voor de rechtbank zou moeten verschijnen. De zaak had begin mei moeten beginnen.

Deadline laat nu weten dat Kessler nu, enkele dagen voordat de zaak van start zou zijn gegaan, toch besloten heeft de rechtszaak te laten vallen. In een verklaring laat hij weten: “After hearing the deposition testimony this week of the legal expert I hired, it is now apparent to me that, whatever I may have believed in the past, my work had nothing to do with the creation of Stranger Things. Documents from 2010 and 2013 prove that the Duffers independently created their show. As a result, I have withdrawn my claim and I will be making no further comment on this matter.” Kessler en zijn team waren door de documenten toch aan het twijfelen geslagen of er wel werkelijk sprake was van plagiaat.

Netflix heeft na het breken van het nieuws zelf ook een statement gegeven rondom de zaak: “We are glad to be able to put this baseless lawsuit behind us. As we have said all along, Stranger Things is a ground-breaking original creation by The Duffer Brothers. We are proud of this show and of our friends Matt and Ross, whose artistic vision gave life to Stranger Things, and whose passion, imagination and relentless hard work alongside our talented cast and crew made it a wildly successful, award-winning series beloved by viewers around the world.” Netflix was vanaf het moment dat de rechtszaak werd aangespannen achter de Duffer broers blijven staan.

Nu de rechtszaak van de baan is, kunnen Netflix en de broers zich in elk geval rustig gaan richten op de terugkeer van Stranger Things deze zomer. Het derde seizoen van de serie staat voor 4 juli op de planning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *