Poll toont grote teleurstelling onder Game of Thrones fans

Game of Thrones fans leefden er al twee jaar naartoe, maar nu het einde van de populaire HBO eindelijk is uitgezonden is er maar één woord dat de algemene mening goed omschrijft: teleurstelling. Een poll van TV Time brengt dit heel goed in beeld.

[Dit artikel bevat SPOILERS voor de laatste aflevering van Game of Thrones vanaf de tweede alinea.]

Game of Thrones domineert al bijna negen jaar het televisielandschap en afgelopen zondag/maandag kwam de serie dan toch echt ten einde. Dat fans niet blij zouden zijn met het feit dat ze afscheid moeten nemen van hun geliefde personages was natuurlijk te verwachten, maar veel fans zijn ook woest over de manier waarop. Een poll van TV Time vroeg fans hoe ze de laatste aflevering van de serie hadden ervaren. De keuzes waren ‘pretty satisfied’, ‘very satisfied’, ‘somewhat satisfied’ en ‘disappointed’. ‘Disappointed’ domineerde de resultaten met 46% van de stemmen. 30% was ‘somewhat satisfied’, 14% ‘pretty satisfied’ en slecht 10% van de stemmers gaf aan ‘very satisfied’ te zijn met het einde. Hoewel alles bij elkaar opgeteld de ‘satisfieds’ nog wel winnen, zijn termen als ‘somewhat’ en ‘pretty’ natuurlijk geen termen die je wil verbinden aan de afsluiting van zo’n succesvolle serie. Nu is natuurlijk wel te stellen dat het einde dat uiteindelijk werd gegeven één van de betere was van wat nog mogelijk was gezien de ontwikkelingen in het laatste seizoen, maar ik betwijfel dat veel fans aan het begin van het seizoen erg tevreden zouden zijn geweest met het uiteindelijke einde.

Om het nog eens op te sommen: Jon Snow vermoordt Daenerys Targaryen op hartbrekende wijze (letterlijk), Bran Stark – het meest irrelevante personage van de hele serie – eindigt op de Iron Throne, Arya Stark trekt naar het Westen zonder de mensen van wie ze houdt om daar van de rand van de wereld af te vallen, Sansa Stark wordt koningin in het Noorden nadat ze had geëist dat het land weer onafhankelijk zou worden – yeey feminisme – en Jon Snow wordt verbannen naar de Muur, die geen functie meer heeft, zich in het dus onafhankelijke Noorden bevindt en na duizenden en misschien wel miljoenen levens te hebben gered gedurende zijn verhaallijn in de serie. Jon Snow, die dus bitter weinig heeft gehad aan zijn spectaculaire Aegon Targaryen onthulling, denkt aan het eind van de aflevering (terecht) ‘fuck it’ en trekt met de Wildlings het Noorden in om daar een nieuw leven te beginnen en daar eindelijk zijn gewenste vrijheid te vinden. Nu zou dat op zich een redelijk einde voor dit personage zijn geweest, ware het niet dat hij een gebroken hart heeft dat niet meer te helen is en natuurlijk de manier waarop.

Het percentage fans dat aangeeft teleurgesteld te zijn valt misschien nog wel mee als je het vergelijkt met de hoeveelheid boze fans online, die het totaal niet eens zijn met de ontwikkelingen. De beruchte petitie op Change.org om het laatste seizoen opnieuw te laten maken, is na de finale weer de lucht in geschoten en is inmiddels door 1,4 miljoen mensen getekend. (En het tekenen gaat nog steeds door.) Het is enorm te betwijfelen dat er überhaupt ooit iets met de petitie zal gebeuren, maar het is wel een duidelijk teken van ongenoegen onder fans. Wat is jouw mening over de laatste aflevering? Laat het weten!

Beeld: HBO

One Reply to “Poll toont grote teleurstelling onder Game of Thrones fans”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *