Recensie: Split

Jaar: 2016
Genre: Thriller
Regie: M. Night Shyamalan
Cast: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley
Duur: 1u 57m

Plot

Casey, Claire en Marcia worden ontvoerd door Kevin Wendall Crumb, die lijdt aan dissociatieve identiteitsstoornis en 23 verschillende persoonlijkheden in zijn hoofd heeft. Dit is geconstateerd door zijn therapeut, Karen Fletcher. Barry is hierin de overheersende persoonlijk en bepaalt wie wanneer ‘het licht’ mag zien. Barry begint echter de controle te verliezen aan de persoonlijkheden die geloven in ‘het beest’, een alles overstijgende 24e persoonlijke. En in het creëren van het beest moeten de drie meiden een rol gaan spelen.

Ervaring

Ik heb van de eerste tot de laatste minuut op het puntje van mijn stoel gezeten. Oké, misschien vanaf de tiende minuut. In elk geval vanaf het moment dat de meiden ontvoerd worden tot de laatste minuut. Het plotelement van de meerdere persoonlijkheden wordt heel goed het verhaal in gebracht, door de ogen van de meisjes en de aanvullende informatie van de psycholoog. Of het beest wel of niet echt kan zijn en de rol van de meiden wordt op een spannende manier vaag gehouden. Het enige nadeel dat ik had was dat het einde erg verwarrend is voor de mensen die nog nooit eerder [LET OP: MOGELIJKE SPOILER] van de andere film hadden gehoord. Zoals ik, moet ik schaamtevol bekennen. Maar dat is op te lossen met een simpele google search, dus zeker niet iets waar ik minpunten voor ga rekenen. Ik denk wel dat het voor de kenner een leuke verrassing was. Al met al ben ik erg positief.

Cast

James McAvoy is natuurlijk briljant in deze rol. Dat vond ik bij het zien van de trailer al en dat is nu alleen maar versterkt. Ik vind dat hij de verschillende persoonlijkheden heel goed en onderscheidend vertolkt. Het was ook tot op zekere hoogte subtiel gedaan, want je zag duidelijk de verschillen, maar het was nooit overdreven. Anya Taylor-Joy speelde haar rol ook met verve, net als Betty Buckley overigens, al vond ik Taylor-Joy er persoonlijk wel meer uitspringen. Je zag haar achtergrondverhaal heel goed verwerkt in haar reacties en manier van doen. Ze gaf de rol ook echt iets eigens, en dat vond ik dan wel weer missen bij Betty Buckley. Die speelde het goed, maar de rol had naar mijn idee precies hetzelfde door iemand anders gespeeld kunnen worden.

It’s a… YES from me

Hele goede film. James McAvoy steelt natuurlijk de show, maar ook de rest van het plaatje klopt. Ik kijk nu al uit naar Glass volgend jaar.

Waardering:

 

 

Becca’s Bonusronde

Favoriete scene: Persoonlijkheid compilatie
Favoriete optreden: James McAvoy
Favoriete liedje: Lucius – Wildewoman
Favoriete zin: “You might be pregnant now.”

Beeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *