Stranger Things bedenkers naar rechtbank wegens plagiaatclaim

Er gebeuren vreemde dingen in de rechtbank. Zeker nu de Duffer broers er zullen moeten verschijnen. De makers van Stranger Things worden voor de rechtbank geroepen op verdenking van plagiaat.

Was Stranger Things een origineel idee van de Duffer Broers of toch niet? De rechtbank zal met een antwoord moeten komen. De Duffer broers zijn de meesterbreinen achter de populaire Game of Thrones, maar er is toch een kans dat het idee niet helemaal van hen afkomstig was. De broers worden op het matje geroepen op verdenking van plagiaat. In april vorig jaar spande Charlie Kessler een rechtszaak aan, omdat hij beweerde dat de broers zijn idee hadden gestolen. Hij had namelijk een dergelijk idee al gebruikt voor een korte film in 2012, genaamd Montauk. Dit idee zou hij in 2014 aan de Duffer broers hebben gepitcht, tijdens een feestje in het teken van het Tribeca Film Festival. Daarnaast zou Stranger Things ook zijn opgenomen onder de werknaam ‘The Montauk Project’, een lopende titel tijdens productie, voordat de werkelijke naam van de serie werd bedacht. De broers zelf hebben e-mails voorgedragen, die moeten bewijzen dat het idee van de serie al bestond voordat Kessler ermee kwam. Ook zijn er verhalen rondom Montauk die al sinds de jaren ’80 in de ronde gaan. Het is dus aannemelijk dat meerdere mensen er ideeën over kunnen krijgen. Maar blijkbaar is al dit echter niet genoeg of de bewijzen tegen de broers zijn te sterk, want ze zullen toch voor de rechtbank moeten verschijnen.

The Hollywood Reporter laat weten dat een rechter uit Los Angeles heeft besloten dat de zaak toch naar de rechtbank moet. Als reden laat hij weten: “Without such admissible evidence, we are left with an issue of determining credibility that must be decided by the trier of fact. Moreover, whether or not there is a similarity between the concepts to be discerned by comparing them is a subissue of independent creation that must be decided by the trier of fact.” In normale woorden zegt hij dat de ideeën in zo’n mate op elkaar lijken, dat een objectieve rechtbank zal moeten beslissen of er sprake is van teveel overeenkomsten. Mocht Kessler de rechtszaak winnen kan de Duffer broers worden verboden om verder nog ideeën van Kessler te blijven gebruiken en hem compenseren voor verloren inkomsten en geleden schade. Netflix heeft al laten weten geheel achter de Duffer broers te staan en heeft gesteld dat de zaak geen grond heeft. Wel is het verzoek ingediend om delen van de zaak af te sluiten van het publiek, omdat het lekken van vertrouwelijke informatie Stranger Things en Netflix zouden kunnen schaden.

Stranger Things verscheen in 2016 op Netflix. De serie vertelt het verhaal over een groep kinderen dat verstrikt raakt in bovennatuurlijke zaken en overheidscomplotten. Het derde seizoen van de serie zal op 4 juli op Netflix verschijnen. De rechtszaak rondom de broers zal op 6 mei van start gaan. Het lijkt er nu niet op dat de rechtszaak de verschijningsdatum van de serie in de weg zal staan, maar mocht er iets veranderen, laten we dat natuurlijk meteen weten.

Beeld: Netflix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *