Uit de oude doos: Twilight

In ‘Uit de oude doos’ trek ik een film of serie uit de oude doos om te kijken welke andere indruk deze nu jaren later achterlaat. Is het een tijdloos meesterwerk of ineens een pijnlijke voorstelling?

Old time fan?

Ik was geobsedeerd door Twilight toen ik een tiener was. Ik verslond de boeken en de films. Ik zat bij elke film als eerste in de bioscoop en was een toegewijd lid van Team Edward. Ik ben er overigens ook sterk van overtuigd dat het opnieuw kijken een hele pijnlijke ervaring gaat worden. Ik heb de afgelopen jaren om genoeg ‘still a better lovestory than Twilight’-grapjes gelachen om te weten dat mijn blik op de films redelijk is veranderd. Maar goed, we zullen zien.

Tweede ronde

Het was pijnlijk. Het was absoluut pijnlijk. Het acteerwerk zou me het liefst achter de bank doen kruipen en het verhaal is ook niet zo… kloppend als ik me herinner. Bella kan geen zin uitspreken zonder minimaal één keer te pauzeren (“Any…cold, wet… thing, …I don’t really….”), er wordt zoveel intens gestaard dat ik zelf de neiging kreeg om beschaamd weg te kijken en Edward is een stalker..? Ik bedoel, hij achtervolgt haar letterlijk. Waarom leek dit zo’n romantische relatie toen ik een tiener was? Daarnaast achterhaalt Bella Edward’s vampierisme door het te googlen alsof het de symptomen van de griep zijn. Eerlijk is eerlijk, ik zou het in zo’n geval waarschijnlijk ook zo aanpakken, maar een film had wel wat creatiever mogen zijn. Er wordt zo zwaar gehint naar Jacob’s weerwolvengen dat het bijna lachwekkend is dat ze er zo’n dramatische onthulling van maken in het tweede deel. Was er iemand die dit nog niet doorhad? En het allerpijnlijkste deel van de hele film was die gruwelijke scene in het biologielokaal. Ik had gewoon de neiging om in de bank te verdwijnen. Over plaatsvervangende schaamte gesproken, verschrikkelijk!

Maar de film had absoluut ook goede dingen, die mogen niet vergeten worden. Zo werd mij in deze herkansing pas echt duidelijk hoe gaaf de rest van de Cullens eigenlijk zijn. Als ze een nieuwe reeks maakten die zich alleen op de rest van de familie richtte en geen aandacht besteedde aan Edward en Bella zou ik weer bij elke film vooraan in de bioscoop staan. Ook was het echt een hele goede verfilming van het boek. Al weet ik niet of dat nou een compliment is voor de filmmakers of een belediging voor Stephanie Meijer. En laten we ook vooral niet vergeten dat deze films ons Anna Kendrick hebben gebracht. Dat is voor altijd het beste deel van de hele reeks.

Cast

Eén van de grappigste dingen aan Twilight is dat niemand er een grotere hekel aan lijkt te hebben dan de cast zelf. In interviews, voornamelijk na de laatste film, maar zelfs op het commentaaraudio van de films trokken ze regelmatig het plot, de keuzes van de personages en hun eigen keuze om in de films te verschijnen in twijfel. De meest legendarische uitspraak kwam van Robert Pattinson, die op de vraag van een interviewer over wat hij had meegenomen van de set van de Twilight films, zoals zoveel acteurs altijd een aandenken meenemen, antwoordde me: “My dignity.”

Geen van de prominente Twilight acteurs is van de radar gevallen nadat de reeks ten einde is gekomen. Kristen Stewart heeft sindsdien in een hoop indie films gespeeld, zoals Still Alice. Robert Pattinson is daarentegen meer de dramakant opgegaan met films als Water For Elephants, Remember Me en Good Time. Anna Kendrick is natuurlijk helemaal naar de top geschoten, onder meer door films als Pitch Perfect en What To Expect When You’re Expecting. Taylor Lautner en Nikki Reed zijn wel wat meer uit de spotlichten verdwenen, maar dat kan altijd nog veranderen. Peter Facinelli is overgestapt naar meer televisierollen in series als Supergirl en S.W.A.T. en ook Elizabeth Reaser is die kant op gegaan, met onder andere een rol in de nieuwe horrorserie The Haunting of Hill House.

Derde ronde

En of ik de films nog een keer in de derde ronde zou bekijken? Absoluut! Pijnlijk als ze zijn, ze zijn wel vermakelijk. En iedereen heeft zo zijn guilty pleasure nodig, nietwaar?

Beeld: Summit Entertainment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *