Waarom Daenerys’ transitie naar Mad Queen niet uit de lucht kwam vallen

[DIT ARTIKEL BEVAT SPOILERS VOOR AFLEVERING 5 VAN SEIZOEN 8 VAN GAME OF THRONES]

Veel Game of Thrones fans zijn woest omdat één van de serie’s meest geliefde personage ineens een 180 graden verandering in karakter onderging in de meest recente aflevering, aflevering vijf van seizoen acht. Maar voor iedereen die de afgelopen seizoenen goed heeft opgelet, had kunnen zien dat de afdaling van Daenerys Targaryen al lange tijd geleden is begonnen, zelfs in haar hoogtijdagen. Fans hadden de grote plottwist dus al zien aankomen.

Er is inmiddels zelfs een petitie gestart om het laatste seizoen van de hitserie Game of Thrones te herschrijven en opnieuw op te nemen, zo kwaad zijn fans over de ontwikkelingen die plaats hebben gevonden in het achtste seizoen. Zeker de meest recente aflevering, aflevering 5, was de druppel. Fans zagen fanfavoriet Daenerys Targaryen doordraaien en een stad vol onschuldige mensen afbranden, haar hiermee de Mad Queen makend in de voetsporen van haar vader, de Mad King. Voor veel fans kwam deze verandering in een heroïsch personage, dat slavernij af probeerde te schaffen en de wereld probeerde te verbeteren, geheel uit de lucht vallen en meteen klonk geroep dat het een slechtgeschreven plotlijn was. Nu ben ik het er mee eens dat ze de verhaallijn redelijk hebben gehaast, waardoor het op het eerste gezicht heel plotseling kan lijken, maar de ontwikkeling van Dany tot Mad Queen kwam zeker niet uit de lucht vallen. Sterker nog, het is een verhaallijn waar zelfs al vanaf het eerste seizoen naartoe gewerkt is. En ik zal vast op wat teentjes trappen, maar fans die echt hadden opgelet hadden de ontwikkeling dus echt al aan kunnen zien komen.

Natuurlijk heeft Dany een hoop geweldige dingen gedaan en ik ben net zo verdrietig om het personage te zien afglijden als elke andere fan, maar ik roep inmiddels wel al enige seizoenen – tot de grote irritatie van de mensen waarmee ik kijk – dat Dany uiteindelijk in de Mad Queen zal veranderen. Er zijn zelfs in het eerste seizoen al hints naar gegeven, niet zozeer in woorden, maar in Dany’s acties. De acties in kwestie werden in het begin echter gedaan vanuit goede oogpunten, waardoor ze minder opvielen en werden ook steeds wreder naarmate de serie vorderde. Ik zal chronologisch door de seizoenen lopen en momenten geven waarin haar onderliggende wreedheid wel al naar buiten kwam, en de mate waarin dit gedurende de seizoenen opliep.

Seizoen 1
Het was één van de meest iconische momenten van de serie en een prachtig moment voor Dany’s ontwikkeling, maar er kwam wel al een eerste hint. In de slot van het seizoen verbrandde Dany een vrouw levend. De vrouw in kwestie was verantwoordelijk voor de dood van de liefde van haar leven, dus het was zeker niet zonder reden, maar het is wel de eerste keer dat Dany op eigen kracht zo’n wrede actie ondergaat. Dit moment wordt in de serie gezien als powermoment en als iets ‘goeds’ gezien, terwijl wanneer Melisandra, wanneer zij in latere seizoenen mensen verbrand als offer voor de Lord of Light gezien wordt als een monster. Het is dus maar hoe je er naar kijkt. Ook wordt de daad op zich bij Dany ook overschaduwd door de geboorte van haar draken. Hoe dan ook neemt het de kern van de daad niet weg en wordt hiermee voor het eerste een blik geworpen op Dany’s voorliefde om dingen (en mensen) te zien branden.
Aangezien niet iedereen het erover eens is dat zij bewust instemde met de moord op haar broer, laat ik die situatie even buiten beschouwing, maar ook daar toonde Dany al haar kille kant aangezien ze met droge ogen haar enige familielid op aarde ziet sterven. Ook hier had de persoon in kwestie het verdiend, maar het neemt opnieuw niet haar reactie weg.

Seizoen 2
In het tweede seizoen zit het Dany natuurlijk langere tijd niet mee, maar wanneer ze aan het einde van het seizoen vast komt te zitten in het House of the Undying, omdat haar draken daarheen zijn ontvoerd, (“WHERE ARE MY DRAGONS?”) probeert Pyat Pree haar daar vast te houden en ze weet los te breken door haar draken de man te laten verbranden. Ze redde hiermee haar eigen leven en het leven van haar draken, dus op zich wil ik daar nog niet eens teveel aandacht op vestigen, maar ze sluit vervolgens wel één van haar ‘beste’ vriendinnen op in een kluis nadat ze erachter komt dat deze haar bedrogen heeft, om daar een gruwelijke dood te sterven. Dit doet Dany zonder te twijfelen en zonder moeite. Ja, Doreah had haar bedrogen, maar het is nog steeds een wrede aanpak van de situatie.

Seizoen 3
In het derde seizoen reist Dany naar Astapor om een leger te bemachtigen en stuit op Kraznys, de meester van de Unsullied. De Unsullied worden op gruwelijke wijze getraind en behandeld, dus wanneer ze de Unsullied bevrijd van de slavernij en hen aan haar kant weet te krijgen, is dat natuurlijk een fantastisch powermoment. Het gebeurt echter wel omdat ze eerst Kraznys levend laat verbranden. Opnieuw: goede reden, wrede uitvoering.

Seizoen 4
In het vierde seizoen reist Dany naar Mereen en komt onderweg 163 gekruisigde kinderen tegen. Wanneer de stad heeft veroverd, laat ze de meesters uit de stad op dezelfde manier vermoorden: door hen aan de kruisen te spijkeren en te laten sterven in de brandende zon.
Wanneer Yunkai wordt teruggenomen door de meesters, stuurt Dany de Second Sons naar de stad om deze te heroveren en elke meester te vermoorden die ze tegenkomen. Na aandringen van Jorah Mormont neemt ze uiteindelijk een andere beslissing.

Seizoen 5
Dany’s hart is gebroken wanneer Ser Barristan Selmy vermoord wordt door de Sons of the Harpy. Verblind door wraak laat ze de meesters van Mereen gevangen nemen en brengt ze hen naar de piramide waarin haar draken zitten opgesloten, laat er ééntje verbranden en verscheuren door haar draken en dreigt met de rest hetzelfde te doen.

Seizoen 6
In seizoen 6 verbrandt Dany de leiders van de Dothraki wanneer zij haar namens hun tradities willen onderbrengen – ja, tegen haar wil – in Vaes Dothrak, waar de weduwen van overleden Khals hun dagen uitzitten. Ze verbrandt de Khals en neemt de leiding over de aanwezige Dothraki over. Geweldige moment, maar wel weer nadat een grote groep mensen levend moest verbranden.
Wanneer ze bij haar terugkeer Mereen aangevallen ziet worden door de Masters uit Slaver’s Bay is haar eerste instinct ‘to return their cities to the dirt’ door deze geheel te verwoesten, waar ze zich uiteindelijk op aandringen van Tyrion vanaf laat houden. Wel laat ze haar draken enkele schepen (met bemanning – voornamelijk slaven) verbranden.

Seizoen 7
Vanaf haar aankomst in Westeros begint er een verandering in Dany’s karakter plaats te vinden. Het begint heel subtiel, wat in het zevende seizoen erg goed is gedaan, maar wordt steeds duidelijk naarmate het seizoen vordert. In Slaver’s Bay was Dany enorm geliefd en werd ze (letterlijk) op handen gedragen, maar deze liefde was geheel afwezig vanaf haar terugkeer in Westeros. Zo weigert ze in het begin Jon te helpen tenzij hij haar als koningin erkent, hiermee zijn titel als King in the North opgevende (“Bend the knee.”) Wanneer het Lannister leger Highgarden overneemt, brandt Dany de landen en velden plat, samen met een groot deel van de soldaten. Wanneer deze soldaten, in het geval van Randyll en Dickon Tarly, weigeren voor haar te buigen, verbrandt zij hen levend. Ze begint zich ook steeds meer af te zetten tegen haar adviseurs en weigert concessies te doen als het gaat om het bemachtigen van de Iron Throne en alle landen die daarbij horen. Haar fixatie op de troon wordt steeds heftiger, op een manier die vergelijkbaar begint te worden met haar broer Viserys.

Het achtste seizoen is natuurlijk het breekpunt. Wanneer Dany duidelijk de overhand heeft bij The Battle of King’s Landing, luiden de bellen als een teken dat de stad zich overgeeft. Dit was een teken dat was afgesproken tussen Tyrion en Dany om de gevechten te staken en de stad heel te laten. Dany breekt echter en negeert de bellen, waarna ze de hele stad, vol onschuldige mensen en kinderen, afbrandt en verwoest. Dit lijkt voor veel mensen een onmogelijke beslissing voor Dany, maar laten we eerst eens kijken wat er precies allemaal vooraf ging aan deze situatie.

Dany verloor alles dit seizoen. Eerst twee van haar kinderen, eentje aan de Night King, de andere vlak daarvoor aan Cersei. Gedurende de Battle of Winterfell verloor ze Jorah, haar meest gewaardeerde vertrouweling, en daarna werd ook haar beste vriendin, Missandei, voor haar ogen onthoofd op bevel van Cersei. Na deze gebeurtenis ziet de kijker Dany verscheurd door wraak weglopen.
Daar komt ook nog eens bij dat ze verliefd is geworden op iemand die haar grootste rivaal blijkt te zijn. Hij was de enige naar wie zij zich nog kon wenden voor haar gevoel en hij wijst haar af, nadat hij erachter is gekomen dat ze familie zijn.

Dany heeft dus in het verleden getoond dat ze de neiging heeft wreed terug te slaan op verraad of verdriet. Dit gebeurde met Drogo, met Doreah, met Barristan. Dany verloor nu niet één persoon, maar twee kinderen en twee mensen die ze als familie beschouwde. Daar zou menig mens onder breken, gelukkig hebben die meestal geen draak. En daar komt ook nog eens bij dat Targaryen door de vele generaties aan incest sowieso altijd al onstabiel zijn. Dit is ook meerdere malen in de serie genoemd en ook getoond via Viserys. “When a Targaryen is born, the Gods flip a coin.” Er is een reden dat die spreuk bestaat in Westeros.

Nee, Dany is niet altijd slecht geweest. Dany is zelfs nu in mijn ogen niet direct een slecht persoon, maar haar acties zijn gewoon niet meer goed te praten. In eerdere seizoenen was ze wreed om de juiste redenen, dus werden haar acties niet onder een loep genomen. Maar het waren nog steeds wrede acties, welke reden ze dan ook hadden. Haar gedrag komt niet uit het niets opzetten. Ze kon altijd kil worden, destijds waren het legendarische momenten, nu is het alleen veel erger in de ogen van de kijkers. Dany is geen monster. Ze is nog steeds dezelfde persoon als die alle goede dingen heeft gedaan, ze is alleen gebroken. Gebroken en verblind door wraak, verdriet en haar fixatie op de troon.

Dus stop allemaal met roepen dat dit seizoen belachelijk is, omdat deze omwenteling helemaal geen voortekenen had. De voortekenen waren er zeker wel. Waar ik het overigens wel mee eens ben, is dat het erg gehaast voelt. Hadden er nog vier extra afleveringen tussen gezeten, had Dany’s verval veel subtieler in beeld gebracht kunnen worden, waardoor de shock misschien hard was aangekomen bij de fans. HBO heeft D.B. Weiss en David Beinoff extra budget aangeboden om toch tien afleveringen te kunnen maken en in mijn ogen is hun beslissing om dat af te slaan de verkeerde geweest, maar ze zullen hun redenen hebben gehad. De extra afleveringen hadden namelijk aan de andere kant wel weer erg het tempo uit dit seizoen kunnen halen.

En een petitie starten om een heel seizoen te herschrijven omdat je het niet eens bent met de keuzes die gemaakt zijn in het plot is al helemaal bizar. Dit is Game of Thrones! Had je een happy ending verwacht? Heb je opgelet de afgelopen seizoenen? Ned Stark, de Red Wedding, de Sept. Happy Endings bestaan niet in Westeros. Dat is net alsof je verwacht dat de Walkers in The Walking Dead ineens vegetarisch worden of dat de seriemoordenaar in een horrorfilm ineens inziet dat hij niet zo aardig bezig is en zijn slachtoffers verder met rust laat. Honderden, misschien wel duizenden mensen, hebben zich kapot gewerkt om dit seizoen te kunnen realiseren. Je kunt toch niet serieus verwachten dat die het allemaal maar opnieuw gaan doen? Daarnaast hebben we de laatste aflevering nog niet eens gezien. Wie weet wat er daar allemaal nog gebeurt? Het werkelijke oordeel moet nog geveld worden.

Dany’s transitie is in elk geval geen enorme verrassing voor de oplettende kijker. Gehaast wellicht, maar niet zonder voorteken. Twijfel je toch nog? Dan stel ik voor de hele serie nog eens te gaan kijken en extra goed op Dany te letten. Een enorme straf lijkt dat me niet. Ik heb zelf het eerste seizoen ook alweer klaarstaan voor na de finale van maandag. Ik moet toch wat doen met mijn leven.

Beeld: HBO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *